Hibás, sérült vagy megrongálódott adathordozók adainak helyreállítása
  hu  en

Tanácsok

Szeretnénk segítséget nyújtani annak érdekében, hogy minél ritkábban legyen ránk szüksége, illetve ha már bekövetkezett, ami nem hiányzott, mit tegyen (mit ne tegyen), hogy a lehető legnagyobb esély maradjon az értékes adatok visszaállítására.

 1. Rendszeres biztonsági mentések készítése
  Talán a legbiztosabb és legfontosabb orvosság az adatvesztés elkerülésére.
 2. A merevlemez hűtése
  Ez már kevésbé triviális, mégis tapasztalatunk szerint a meghibásodások egyik fő oka a túlmelegedés. Nem is annyira az elektronikus alkatrészek túlmelegedésére gondolunk, mint inkább mechanikai részek, elsősorban fejek túlmelegedés során bekövetkező hibás működésére.
 3. Redundáns adattárolási módok alkalmazása (RAID)
  Hardveres sérülés során fellépő adatvesztés ellen hatékony védelem, de szoftveres (fájlrendszer) sérülés ellen nem véd, hiszen mind a két (vagy több) elemen létrejön ugyan az a sérülés.
 4. Szünetmentes tápellátás biztosítása
  A tápfeszültség rövid idejű kimaradásai kedvezőtlen hatással vannak a meghajtók firmware-jére (működést vezérlő program és adat állományok összessége, amely részben magán a lemezen található). Másik kedvezőtlen hatása a feszültség kimaradásoknak a feszültségcsúcsok (spike-ok) megjelenése a tápfeszültségen, amelyek viszont az elektronikai alkatrészekre lehetnek veszélyesek.
 5. Túlfeszültség-védelem beépítése
  Ez összefügg az előző ponttal, azzal együtt alkalmazható.
 6. Adatvesztés esetén
  Amennyiben adatvesztést észleltünk, haladéktalanul kapcsoljuk ki a számítógépet. Amennyiben egy hibás adattárolót próbálunk meg operációs rendszer alatt üzembe helyezni, nem csak attól kell tartanunk, hogy az az operációs rendszer működését teljességgel lehetetlenné teheti, de jó esély van arra is - amennyiben az adattároló eszköz még írni tud a médiára -, hogy a még meglevő hasznos fájlrendszer információkat is tönkre teszi. Különösen igaz ez a Scandisk nevű programra. (Mindenkit óvva intünk a Scandisk használatától. Az XP-be beépített fájlrendszer ellenőrző/javító modultól sem várható, hogy ami elveszett azt visszahozza.) Amennyiben valóban fontosak az eltűnt adatok, forduljunk szakemberhez, mert a kísérletezés a legtöbb esetben károsan befolyásolja a helyreállítást.

Copyright © 2023 Bit Bt. - Minden jog fenntartva! Grafika és programozás: Arteries Studio